Data

Niels Balkenende begon met een bijbaantje in de operatie, maakte de overstap naar de ICT-afdeling en werkt nu in het BI-team: “Mijn collega Willem is vier jaar geleden begonnen met de BI-afdeling. Sindsdien is er een team van vier collega’s, met ieder een eigen specialisme. Op dit moment zijn we bezig met de implementatie van een nieuw dataplatform, waarvoor collega Jordy ‘state of the art’ data warehouse implementeert. Willem en ik werken aan de implementatie van Power BI in onze organisatie. Met het nieuwe dataplatform maken we ons klaar voor de toekomstige groei van FTG en de toenemende vraag naar data. Omdat ik een aantal jaar in de box heb gewerkt, ken ik de processen, de mensen en het systeem. Dit helpt mij om de data voor gebruikers beter inzichtelijk te maken. Met collega Dion hebben we nu ook een datawetenschapper in ons midden. Hij gaat actief op zoek naar verbanden en voorspellingen. Dit geeft ons de mogelijkheid om een inschatting te maken van wat er komen gaat. Nu we meer mankracht hebben, kunnen we een grotere groep gebruikers inzicht geven in de data én kunnen we organisatie-breed inzichten creëren. ”

Operatie

Maarten van Driel is boxchef bij Van der Plas en runt de operatie: “Er is de afgelopen jaren enorm veel veranderd. Neem de schaal van de operatie: in het begin duwden we de ingepakte dozen met de hand over een rollerbaantje door naar de opbouwers. Nu hebben we een super innovatieve installatie staan. Ook het aantal collega’s en de aard van het werk is veranderd. Vroeger stonden we met een klein clubje dozen in te pakken naast de Deense kar. Tegenwoordig hebben we aparte afdelingen die verregaand gemechaniseerd zijn. Maar de grootste verandering vind ik toch wel de omschakeling van aanbodgedreven naar vraaggestuurd werken. Dit heeft echt de inkoop, de verkoop en de operatie op z’n kop gezet. Alle veranderingen zijn altijd doorgevoerd in het belang van de klant: om de klant beter en sneller te bedienen, met een verser product, tegen lagere kosten.”

ICT

Remco van Boven is al sinds het allereerste begin betrokken bij de afdeling ICT: “Doordat de techniek niet stilstaat, blijft mijn vak continu veranderen. Ik vind het leuk om bij veranderingen binnen het bedrijf en binnen de business passende oplossingen te bedenken en te implementeren. Veel processen zijn geautomatiseerd. Zo zijn we overgegaan van analoge verkoop (bellen/lijn-auto) naar digitale verkoop (webshop). Ook worden lokale servers steeds vaker servers in de cloud en veranderen applicaties steeds meer in webapplicaties. Toen het ICT-team ontstond, begon ik bij Van der Plas met het automatiseren van administratieve processen. Zo liet ik verkoopfacturen automatisch inlezen en zette ik de urenregistratie een kladblaadje over naar een kloksysteem. Dit bespaarde heel veel tijd in de werkprocessen. Vervolgens zijn we ons gaan focussen op de webshop, omdat de verkoop steeds meer richting online verschoof. Er zijn nog een hoop stappen te maken. In de kubus wordt al gewerkt met een apps, maar we zijn volop bezig met nieuwe logistieke apps. Daarnaast willen we graag dat systemen 24/7 beschikbaar zijn, zodat bijvoorbeeld webshops niet offline hoeven vanwege onderhoud.”

Trends

Danielle Adema is product designer bij Zyon en volgt de nieuwste trends op de voet: “Trends en consumentonderzoek vormen de basis van mijn werk. Op basis van trends ontwikkel ik moodboards. Hiermee ontwerp ik boekettencollecties voor onze eindconsument. Jaren geleden werd er nauwelijks naar trends gekeken. Toen was er een aanbodgedreven markt. De kweker besloot volop in te zetten op die gele Alstroemeria, omdat zijn vrouw die zo mooi vond. Nu hebben we een vraaggedreven markt, waarbij de consumenten zelf aangeven wat ze graag in de schappen willen zien. Daarom zijn trends des te belangrijker. Die vormen immers een voorspelling van de wensen van de klant. De verwachting voor 2022 is dat de behoefte aan bloemen en planten nog groter wordt. Met daarbij de boodschap: haal het van dichtbij en niet van ver. Het leukste aan mijn werk vind ik dat de arrangementen die ik in mijn hoofd creëer, daadwerkelijk tot leven komen. Het is heel leuk om een collectie te zien ontstaan. Als de collectie vervolgens wordt geproduceerd en de verkoopcijfers goed zijn, ben ik helemaal happy!”