‘Ondanks de automatisering is mijn werk afwisselend!’

Stef Lesger werkt al 26 jaar bij Summaflor en maakte vele ontwikkelingen mee. Van papier naar fax en digitalisering. Vroeger was het werk volgens Stef niet per se slechter of beter, maar ging alles gewoon op een andere manier. 

“Op een zaterdagochtend werd ik door Cees de Mooij en Marcel Heemskerk gebeld of ik een keer wilde komen praten? Het liefst wilden ze dat ik dezelfde dag nog langskwam… Puntje bij paaltje: ik kreeg een baan als box-chef aangeboden. Daar ben ik op ingegaan!

Faxen
Door de jaren heen is er enorm veel veranderd. Op het gebied van klanten, maar ook het assortiment en de manier van werken is anders. Tegenwoordig wordt er natuurlijk veel meer geautomatiseerd, maar ik vind mijn werk nog altijd levendig en afwisselend! Vroeger was het werk niet per se slechter of beter, maar ging alles op een andere manier. Alles gaat tegenwoordig via de computer. Vroeger schreven we alles op een papiertje en was faxen al een nieuwe manier van werken. Dat kun je je nu niet meer voorstellen! En met betrekking tot het assortiment had je vroeger maar een heel beperkt aantal verschillende rozen, inmiddels zijn er ontelbaar veel soorten. Het is veel fijnmaziger geworden.

Heftig
Daarnaast werkten we vroeger met gigantisch veel pallets, met feestdagen werkte je zo driehonderd pallets weg. We huurden aparte hallen om die pallets kwijt te kunnen. Feestdagen waren echt heel heftig, maar die tijd had ook wel weer wat. Ook was er vrijwel geen transparantie op de markt, marges maken was gemakkelijker en je kon echt spelen met de handel. Afgekeurde salal lieten we bijvoorbeeld verven en verkochten we weer voor de ‘hoofdprijs’.

Ik zie veel toekomst op het gebied van Retail. Supermarkthandel wordt echt aantrekkelijker en daarnaast zie je natuurlijk dat mensen steeds meer online kopen, ook in het buitenland. Al met al: ik ben nog lang niet uitgekeken!”

‘Vroeger hadden we veel handel op voorraad, dat is nu echt anders!’

Alexandra Meiland – 29 jaar bij Summaflor – fietst al 29 jaar dagelijks op haar fiets vanuit Noordwijk naar Rijnsburg. Het tochtje van 45 minuten houdt haar fit!

Afgelopen 18 maart werkte ik hier precies 29 jaar, dat is inclusief de tijd dat ik als uitzendkracht begon! In die jaren heb ik een hoop nieuwe collega’s gekregen, maar ook een boel nieuwe klanten. Sommige klanten begonnen met een paar doosjes per dag en heb ik zien groeien met de jaren!
De wisselende computersystemen waren wel even wennen. Dan was ik net aan het ene systeem gewend en moest ik weer met een ander systeem leren werken. Gelukkig is dat altijd gelukt!

Niks zo veranderlijk
Je hoort weleens dat niks zo veranderlijk is als werk. En dat is goed dat dat gebeurt. Een paar jaar geleden kregen we een presentatie vanuit Floral Trade Group waarin ze vertelden dat er in plaats van aanbod gedreven, vraag gestuurd gewerkt zou gaan worden. Dat verschil merk ik bijvoorbeeld aan de voorraad. Vroeger hadden we veel handel op voorraad, dat is nu echt anders.

Mijn persoonlijke hoogtepunt van de afgelopen jaren was mijn 25-jarig jubileum! Dat zal me altijd bij blijven, we hebben zelfs een klein feestje gehouden hier op het werk. Fantastich!”

‘Ik heb het bedrijf zien uitgroeien tot wat het nu is’

Ard Jan van Duijvenbode – 30 jaar bij Van der Plas –  is verantwoordelijk voor de lijnen naar Frankrijk en hij is het aanspreekpunt voor de Cash & Carry’s. Samen met Wim van der Plas begon hij op de vrachtwagen naar Frankrijk.

Ik heb het bedrijf zien uitgroeien tot wat het nu is. Aan groei hangt natuurlijk een hoop verandering. Soms wat dat wel even wennen! Een positief effect van de groei is dat we als bedrijven binnen Floral Trade Group van elkaar kunnen profiteren. Daarom zie ik de toekomst ook positief. We zijn een grote speler met een sterke marktpositie binnen onze branche. Geen dag is hetzelfde en elke dag heb ik weer nieuwe uitdagingen die mijn werk leuk houden. Het motto: ‘Altijd blijven rekenen’ heeft door de jaren heen zeker zijn vruchten afgeworpen!’’