Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
Nico: “Ik ga al een aantal jaar naar Gambia op vakantie. Een land met veel armoede. Ik wil de mensen daar helpen. Ik begon met het inzamelen van kleding voor één gezin, bestaande uit een vader en vier kinderen. De vader werkt als taxichauffeur en moet alle kinderen van dat salaris onderhouden en naar school sturen. In een arm land als Gambia is dat niet te doen.”

Huig: “Ik zamel hulpgoederen in voor kinderen in Wit-Rusland. Omdat veel ouders daar niet voor hun kinderen kunnen zorgen, door welke situatie dan ook, belanden veel kinderen in opvang- of weeshuizen. Ze hebben niets, behalve armoede.”

Gambia en Wit-Rusland, gaat dat wel samen?
Nico: “Het idee om een actie op te zetten speelde al langer door m’n hoofd. Toch was ik een beetje angstig. Het transport naar Gambia betaal ik zelf. Als ik te veel goederen zou krijgen, zou ik niet het hele transport kunnen betalen. Toen besloot ik om Huig te benaderen om te kijken of we konden samenwerken. Ik heb bijvoorbeeld luchtige kleding nodig, terwijl hij warme kleding inzamelt. Zo vullen we elkaar mooi aan!”

Huig: “En zo slaan we twee vliegen in een klap. Wat Nico nodig heeft gebruikt hij en wat ik nodig heb gebruik ik. Zo helpen we elkaar. Er rijdt twee tot drie keer per jaar een transport naar Wit-Rusland. De kinderen zijn met de kleinste dingen al heel erg blij.”

Hoe kunnen wij helpen?
Nico: “Het klinkt gek, maar we kunnen echt alles gebruiken. We helpen bijvoorbeeld ook een Engelse vrouw die in Gambia een baby- en kinderkliniek runt. Kleding en speelgoed kunnen we dus goed gebruiken, maar ook luiers en paracetamol. Dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, maar voor hen totaal niet.”

Huig: “Heb je nog goede kleding die jij of je kinderen niet meer dragen? Lever het in, wij kunnen het goed gebruiken. Of bijvoorbeeld speelgoed voor de kinderen. Ze zijn al blij als je een voetbal geeft.”

Nico: “Over voetbal gesproken: we steunen ook twee voetbalteams. Jesse United (Valken 68) en Quickboys Gambia. Voetbalkleding, voetbalschoenen, voetballen en alles wat met voetbal te maken heeft, is meer dan welkom!”

Help mee! Heb je spullen over die je niet meer gebruikt of kleding die je niet meer past? Lever het de laatste vrijdag van de maand in. De inzamelkar staat bij de ingang van Van der Plas.