Hij ging langs bij onze belangrijkste producenten in Zuid-Amerika waar  jaarlijks voor miljoenen dollars wordt ingekocht. In 10 dagen tijd bezocht Ferry 26 bedrijven. Deze bedrijven zijn met name op het gebied van rozen en Gyps via Greenflor binnen FTG een grote speler. Hij deelt zijn lessen en hoogtepunten:

Hoogtepunten:

  1. De prachtige productievelden van hortensia’s in Colombia. De omvang van enkele van deze kwekers is waanzinnig, hier geldt: groot, groter, grootst!
  2. Het ‘on the spot’ ervaren wat de negatieve impact is van een te kort aan luchtvrachtcapaciteit. Volle koelcellen, mensen die knokken voor ruimte en koelcapaciteit. En dan elke dag maar weer hopen om een paar dozen in vrachtvliegtuig te krijgen….
  3. Met eigen ogen het maakproces zien van de ‘Preserved Roses’, powered by Greenflor. Het is magisch om te zien hoe dit werkt; je dompelt verse rozen in spul waardoor je de rozen zes maanden kan bewaren en verven!

Lessen:

  1. In Zuid-Amerika is onder de kwekers een grote consolidatieslag gaande. Grote kwekers doen ook aan voorwaartse integratie, vooral op de Noord-Amerikaanse afzetmarkt. Enkele producenten hebben inmiddels een omzet die qua omvang groter is dan van FTG. Daar kunnen we een voorbeeld aan nemen!
  2. De noodzaak om aan kwekers goed uit te leggen welke verkoopkanalen we allemaal inzetten. Zij begrijpen de constructie van verschillende bedrijven binnen FTG nog niet altijd.
  3. Zuid-Amerikanen werken verschrikkelijk hard. Het tempo op de werkvloer ligt ontzettend hoog. Respect!
  4. En als mens: wat hebben we het toch verschrikkelijk goed in Nederland!