‘We zijn goed op elkaar ingespeeld en houden elkaar scherp’

Rein Spliet (38) en Joke Fatels (61) zijn allebei officemanager bij Greenflor. 

Rein: “In de praktijk lopen onze werkzaamheden erg uiteen. Van het aanleveren van diverse cijfers voor de directie tot het aanmelden van transportopdrachten voor exportklanten. Het voeren van functioneringsgesprekken tot het ondersteunen van de verkoopafdeling…”

Joke: “Eigenlijk ben ik een manusje-van-alles. Wat voor mijn voeten komt, pak ik op!”

Rein: “Ik krijg veel vrijheid om mijn werk te doen. Daarnaast is het leuk om bij een groeiend bedrijf te werken waar steeds meer aandacht is voor het verbeteren en automatiseren van processen. Naar mijn idee is dit belangrijk om ook in de toekomst te kunnen blijven doen waar we groot mee zijn geworden en goed in zijn: exclusieve handel verkopen! Joke is een enorme doorzetter en geeft alles voor de ‘tent’! Haar gedrevenheid werkt aanstekelijk. Daarnaast heeft ze mij – zeker in mijn beginperiode in Aalsmeer – alle ins & outs bijgebracht.”

Joke: “Rein blijft over het algemeen rustig. De laatste jaren ben ik zelf ook wat rustiger en milder geworden.”

Rein: “Een paar jaar geleden hadden we een trainingsdag bij FTG en bij één van de opdrachten om efficiënte oplossingen te bedenken, moest ieder groepje gebruik maken van een tafel en aantal stoelen. Toen twee teams nog één stoel nodig hadden en er nog maar een was, moesten we ‘vechten’ om die laatste stoel. Joke liet niet los, ook al was de andere persoon iemand van de directie, haha. Dat was een prachtig gezicht en naar mijn idee tekenend voor hoe Joke is: als ze ergens voor gaat, gaat ze er ook echt voor!’’

‘Hij mag dan wel de oudere zijn, maar is zeker niet wijste!’

Arjan van Rijn (49 jaar) en Joost Zuijderduijn (22 jaar) werken allebei op de ICT-afdeling van Floral Trade Group.

Arjan: ‘’Ik doe systeembeheer bij Floral Trade Group in binnen- en buitenland. Gedurende de dag houd ik mij bezig met heel veel verschillende zaken zoals: server-, netwerkbeheer, mail, pc-, printerbeheer en nog meer. Alles, behalve Florisoft, dat laat ik graag over aan mijn Florisoft-vrienden. Projecten op server- en netwerkgebied zijn mijn specialiteit.”

Joost: “Ik ben een helpdeskmedewerker en als helpdeskmedewerker ben je eigenlijk altijd het eerste contactpunt bij storingen of problemen. Dit geldt zowel voor het gedeelte applicatiebeheer als systeembeheer. Dit houdt dus in dat wij basiskennis moeten hebben van beide gebieden.”

Arjan: “Onze samenwerking gaat heel goed, we kunnen goed met elkaar overweg en de meeste problemen worden met een lach opgepakt.”

Joost: ‘’Arjan is vrij direct en windt er geen doekjes om. Ik vind deze aanpak prettig, omdat het voor beide partijen duidelijk is. Ik heb van Arjan geleerd dat ik duidelijk moet zijn. Voor de rest leert Arjan denk alleen maar van mij. Hij mag dan wel de oudere zijn in dit geval, maar is zeker niet wijste. Geintje. Arjan heeft natuurlijk een stuk meer ervaring en kennis op IT-gebied en daar probeer ik zeker gebruik van te maken.”

Arjan: ‘’Ik heb een beetje geleerd hoe de jongere generatie denkt, hoewel ik daar af en toe nog steeds mijn bedenkingen bij heb… Ik denk dat het grootste verschil zit in de manier van het oplossen en trouble shooten van problemen. Hoe ik hiermee omga? Ik probeer zo goed en rustig mogelijk uitleg te geven hoe je een probleem kan bekijken én oplossen.”

‘Verschillen overbrug je door voor elkaar op te komen!’

Cees Ravensbergen (64) en Lianne Roodenburg (47) werken allebei op de verkoopafdeling bij HBX Natural Living. Cees is verkoper en Lianne ondersteunt hem op de backoffice. 

Lianne: “Geen dag is bij ons hetzelfde en dat houdt het ook leuk. Het onderlinge contact met iedereen is heel amicaal. De onderlinge band met de dames van de backoffice is leuk, gezellig en we staan allemaal klaar voor elkaar, mocht dat nodig zijn.

Cees: “Het is inderdaad gevarieerd werk waarbij je in de loop van de tijd relaties met klanten op kan bouwen die elke keer dat je contact hebt of bezoekt, een goed gevoel geven. Corona is de afgelopen tijd daar een hindernis in geweest, maar zodra we terug naar normaal gaan, herstelt zich dat vast snel.”

Lianne: “Onze samenwerking is heel goed. Wij zijn eerlijk en open naar elkaar. Ook over privézaken kunnen we samen praten. Zo vond ik het heel leuk toen zijn dochter trouwde in India en ik daarvan op de hoogte bleef door de foto’s die Cees stuurde.”

Cees: “Na een lange periode weet je wat je aan elkaar hebt en daardoor vul je elkaar goed aan om de klant zo tevreden mogelijk te houden. Lianne is heel direct in haar denken en werken. Dat betekent dat ik hier snel op moet reageren. Verschillen overbrug je ook door voor elkaar op te komen of assistentie verlenen waar mogelijk.”

Lianne: “Toen Cees 60 jaar werd waren we in Frankfurt voor een beurs. Het was superlekker weer, we zaten met collega’s buiten op het terras met slingers en een taart. Dan vergeet je even dat je aan het werk bent!”

‘Hij is van de theorie ik van de praktijk’

Johan de Winter (54) en Julian van der Plas (21) werken allebei bij Summaflor. Johan zijn ‘Ach, komt wel goed’-mentaliteit is samen met Julian, die alles tot in de puntjes uitgedacht wil hebben, een gouden combinatie.

Julian: ’’Ik ben productiecoördinator en houd mij vooral bezig met het plannen van de te produceren eenheden en het personeel dat hiervoor nodig is. Daarnaast draag ik zorg voor de kostencalculatie en presenteer ik de resultaten van de productieafdeling.’’

Johan: ‘’Ik werk op het bedrijfsbureau. Samen met Tim den Hollander en Patrick de Jong verzorgen wij dagelijks alle productieorders.’’

Julian: ‘’Johan heeft veel meer ervaring met de extreme piekperiodes binnen Summaflor en weet dan zijn hoofd koel te houden. Vooral tijdens mijn eerste piekperiode (kerst 2020) waren er 1001 dingen die mijn aandacht vroegen en daar verloor ik mijzelf dan weleens in. Van Johan heb ik opgestoken dat je het meeste bereikt door je rustig te houden in ‘the heat of the moment’.

Johan: ‘’Wij vullen elkaar inderdaad goed aan. Mijn ervaring en Julian zijn gretige ambities zorgen dat we goed samenwerken. We hebben  veel contact over de voorgang van het dagelijkse proces en over wat de dag van morgen brengt.’’

Julian: ‘’Soms botst het weleens. Ik heb een obsessie waarbij ik elke openstaande prullenbak die ik zie dichtdoe, waaronder die in zijn kantoor. Johan is het echter weer gewend om bij elke papierprop of klokkenhuis zijn innerlijke Michael Jordan te laten zien. Dit leidt elke dag wel tot een keiharde confrontatie.’’

‘Een groepsapp is de oplossing om fouten snel op te lossen’

Bert Lindhout (72 jaar) en Gert Guijt (30 jaar) werken beide in de productie bij Van der Plas. Als team wordt er gewerkt om de bloemen zo goed mogelijk bij de klant te krijgen.

Gert: “Ik zorg er samen met mijn collega’s voor dat alles in de expeditie in goede banen wordt geleid en dat de bestellingen netjes worden opgebouwd.’’

Bert: “Ik help op maandag en woensdag inpakken bij de band. Daarnaast help ik bij de planten en help ik inpakken bij lijn 506 naar Frankrijk.’’

Gert: “Het geeft mij voldoening om met z’n allen samen te werken aan een mooi resultaat. Als alle neuzen dezelfde kant opstaan – van hoofdverkoper tot productiemedewerker – zie je dit terug in de resultaten. Communicatie is hierbij erg belangrijk.’’

Bert: “Afgelopen jaren heb ik veel zien veranderen door automatisering en internet. Ondanks de snelle band in de cel, de kubus en de fustband moeten we als inpakkers nog meer attent blijven op de aantallen en soorten breuk van de bloemen.’’

Gert: “Van je fouten moet je leren, ja. De communicatie ging soms niet goed, maar de oplossing is onder andere een gezamenlijke groepsapp, waar we zaken snel in kunnen bespreken. En natuurlijk moet je soms accepteren dat er ook fouten gemaakt worden!’’

Bert: ‘’Ik hoop dat het mij gegeven wordt om nog enige jaren in goede gezondheid bij dit familiebedrijf te mogen werken.’’